Standard program – regenerat

Polyoxymethylen, POM

POM er en højkrystallinsk termoplast, der forekommer både som homopolymer og copolymer. Der fremstilles årligt på verdensplan 780.000 tons, hvor hovedparten sprøjtestøbes til komponenter inden for maskin/transport-, elektroteknik-, møbel- og fritids-sektoren. I POM kombineres en række tekniske, vigtige egenskaber såsom stivhed, hårdhed og slagstyrke samt formbestandighed også ved højere temperaturer. POM har derudover gode fjedrende egenskaber og gode slid-og friktionsegenskaber.

Polyamid, PA

Et velkendt handelsnavn er Nylon. Nylon er sammensat af monomerer ved hjælp af amidbindinger. Derfor kaldes stoffet ofte polyamid. I 1939 begyndte det amerikanske firma DuPont som de første en industriel produktion af stoffet. Det var særlig aktuelt til damestrømper og erstattede silke i fremstillingen af faldskærme. Fordelene ved nylon/polyamid er, at det har en god slidstyrke, er elastisk og krølmodstandsdygtigt, har stor trækstyrke, er termoplastisk og kan let blandes med andre fibertyper. Det krymper ikke væsentligt, og har desuden en god genrejsningsevne i gulvtæpper. Ulemperne er, at polyamid let optager snavs, bliver statisk elektrisk og nedbrydes hurtigt i sollys. Er meget bestandige overfor benzin, olie og mange opløsningsmidler, men tåler ikke varmt vand i lang tid. Polyamid er mest velegnet til blandingsprodukter. Bruges til maskindele, oliefiltre, olie- og benzinslanger, møbelhængsler, laminatfolier til gastætte emballager, køkkenmaskiner.

Polycarbonat, PC

Polycarbonat er meget sejt, stærkt og relativt stift. Ualmindeligt slagfast, nærmest brudsikkert. Blankt og transparent. Tåler ikke stærke syrer og baser samt mange opløsningsmidler. Bruges til afdækningsskærme og skueglas, brystværn til broer, lyspaneler, kupler, maskindele, genbrugsflasker til mælkedrikke, CD’er. Co-polymer af kuldioxid og bisphenol A eller en anden divalent phenol.

Acrylonitrile butadiene styrene, ABS

ABS er en polymer, baseret på akrylonitril, butadien og styren i form af et komposit, i hvilken en elastomerfase (polybutadien) er finfordelt i en termoplastisk fase (akrylonitrilstyren copolymer). Er meget slagfast, stiv, har fin overflade, men ringe vejrbestandighed (nedbrydes af sollys). Fås med forskellige egenskabskombinationer, ved ændring af mængdeforholdene for de indgående komponenter og ved variation af polymerisationsgraden, den kemiske binding mellem de to faser m.v. Vigtigste anvendelser er fremstilling af kabinetter til hårde hvidevarer, telefoner og computere, udstyr til biler samt legetøj (fx Legoklodser)

Polystyren, PS

Er hårdt, stift, skørt, glasklart, glimrende elektrisk isolerende. Kan fremstilles i slagfast udgave, der er lidt mat. Bruges bl.a. til drikkeglas og til mange tekniske formål. Polymer af styren. Som celleplast kaldes det EPS, ekspanderet polystyren.

Polypropylen, PP

Er i familie med polyethylen, er stivere end HDPE og bevarer de mekaniske egenskaber bedre ved højere temperaturer. God kemisk bestandighed. PP har en hvidlig til farveløs egenfarve og kan indfarves i stort set alle farver. PP har en vægtfylde på ca. 900-910 kg/m3. Det vil sige PP flyder på vand. PP er at finde inden for de fleste anvendelsesområder, især indenfor bilindustrien, emballageartikler, flerlagsfolier, tekniske emner, legetøj og medico artikler. Polymer af propylen er en af de plasttyper, der fremstilles i størst mængde.

Polyethylen, PE

PE findes i forskellige typer, der benævnes efter tæthed. HDPE står for “high density polyethylene”, LDPE for “low density polyethylene” og LLDPE for “linear low density polyethylene”. Alle PE typerne er meget bestandige over for vand, fugt og de fleste organiske opløsningsmidler. PE har en hvidlig til farveløs egenfarve og kan indfarves i stort set alle farver. Polymer af ethylen er blandt de plasttyper, der fremstilles i størst mængde. PE anvendes bl.a. til poser, film, flerlagsfolier, øl- og mælkekasser, rør, benzintanke, legetøj, husholdningsartikler og mange andre ting.