Svenske forbrugere kan købe tekstilvask i flasker af 98% genanvendt plast

I 2023 begyndte de første lastbiler at rulle ind på virkomheden, med det første plastaffald fra de svenske husstande, siden er det blevet til mange flere læs.

Det er Svensk Plaståtervinning i Motala, der leverer plastaffaldet fra de svenske husstande, der har muliggjort det nye svensk-danske samarbejde mellem Svensk Plaståtervinning, ICA Sverige, Nopa Nordic A/S og os, med at kunne lancere en ny cirkulær emballage, der er produceret af 98% genanvendt HDPE fra svenske husholdninger.

Samarbejdet består i at Svensk Plaståtervinning leverer svensk husstandssorteret plastaffald til os, som via deres nyudviklede teknologier kan sortere det svenske plastaffald i plasttype fraktioner. Vi køber de to fraktioner PE og PP og via vores produktionsanlæg/linie (kaldet Pippi) (indsæt link om Pippi) kommer det husstandssorterede affald igennem forskellige processer, så affaldet bliver til en plastråvare i så høj en kvalitet, at der kan produceres ny plastemballage af den genanvendte plast – som ikke mindst kan genanvendes igen og igen. Nopa Nordic har stået for at påfylde den genanvendte plastemballage med tekstilvaskemidler for den svenske supermarkedskæde ICA.

Det succesfyldte samarbejde og den efterfølgende opmærksomhed og interesse fra svenske aktører i plastindustrien – såvel de plastproducerende som de plastforbrugende og andre aktører i værdikæden, har selvfølgelig gjort at vi kigger nærmere på det svenske marked for eventuelle nye samarbejdesmuligheder for brug af svensk husstandssorteret plast i nye plastprodukter. Det svensk-danske samarbejde baner vejen for, at plastaffald fra de svenske husstande bliver en del af den cirkulære økonomi I Norden.

For at lancere Skona-flaske af 98% genanvendt svensk plast, har det krævet en indsat fra hele værdikæden: De svenske husstande har sorteret brugt emballage, Svensk Plaståtervinning har frasorteret den specifikke plasttype, Aage Vestergaard Larsen A/S har vasket og granuleret materialet, Schela Plast har støbt flasken og supermarkedskæden ICA har i samarbejde med Nopa Nordic A/S påfyldt vaskemiddel på flaskerne.


Mattias Philipsson, administrerende direktør for Svensk Plaståtervinning er meget tilfreds med det nye produkt der er kommet ud af det svensk-danske samarbejde:
– FN vurderer, at plastbranchen er den hurtigst voksende kilde til industrielle drivhusgasser i verden og kan stå for 19% af det samlede kuldioxidbudget i 2040. I Sverige står afbrænding af plast for otte procent af den samlede svenske C02-udledning. Hvis vi skal kunne bruge plastens mange positive egenskaber – også i fremtiden – skal vi gøre den cirkulær, siger Mattias Philipsson.