KUNDETILPASSEDE LØSNINGER
På baggrund af vores ekspertise og erfaring med genanvendt plast arbejder vi målrettet på, at komme frem til de løsninger og specifikke ønsker, vores kunder og leverandører efterspørger, samtidig med at vi hjælper dem med at sikre et mere miljøvenligt produkt.
COMPOUNDERING
Compoundering er den proces, hvor der kan tilsættes stoffer med det formål at ændre polymeren fysiske og kemiske egenskaber. De vigtigste og mest anvendte kategorier af tilsætningsstoffer er de såkaldte fyldstoffer som f.eks kridt og talkum, andre til mekanisk forstærkning f.eks glasfibre/glas kugler som ofte ses i nylon.
Herudover kan andre polymerer, pigmenter, antioxidanter, smøremidler, mineraler og brandhæmmende midler tilføres for at opnå de optimale slut egenskaber. Med andre ord opnår vi således et produkt med signifikant modificerede egenskaber fuldstændig tilpasset dine ønsker.
VASKE- OG SORTERING
VASKE- OG SORTERING ANLÆG – VSA
Vi har to vaske- og sorteringsanlæg. Den første og største kan årligt behandle 5.000 tons plastaffald.
VSA-anlægget består kort beskrevet af
- Et grovknuseranlæg
- Et magnetbånd til frasortering af jern og metal
- Et groft densitetssorteringsanlæg
- En grovvasker
- En finkværner
- Et densitetssorterings-anlæg
- Et vaske-og tørreanlæg
Dette vaske- og sorteringsanlæg er baseret på fersk vand. Det er primært større emner såsom udtjente skraldespande, brønde og kabelrør der bliver processet på dette anlæg.
VASKE- OG SORTERING ANLÆG – PIPPI/VTS
Den anden er baseret på at kunne behandle det husstandssorterede affald. Pippi som produktionslinjen er blevet døbt, kan årligt behandle 4.000 tons plastaffald.
VTS-anlægget består kort beskrevet af
- Et grovknuseranlæg
- Et magnetbånd til frasortering af jern og metal
- Et groft densitetssorteringsanlæg
- En grovvasker
- En finkværner
- Et fint densitetssorterings-anlæg,
- Et vaske-og tørreanlæg
- Krystallisation
- Flexsorteren/Scanneren
Dette anlæg er baseret på at densitetssortere i fersk vand. Begge anlæg medfører, at mindre dansk plastaffald bliver sendt til forbrænding eller eksporteret til udlandet. Derved bliver CO2-udslippet reduceret, grundet mindre forbrænding af plastaffald og at affaldet ikke længere skal transporteres ud af Danmark.
KVÆRNING
Kværning er den proces, hvor der foretages en neddeling af plasten/emner. Plasten kværnes/neddeles i flager af 8-15 mm og er typisk den første produktionsproces i oparbejdningen af det plastspild, vi får ind i på fabrikken.
Vores otte kværne og to shreddere har tilsammen en kapacitet på ca. 8.200 kg pr. time og er konfigureret til at varetage forskellige opgaver afhængig af plasttype og størrelse på emnerne.
REGENERERING
Regenerering er en af de vigtigste processer hos Aage Vestergaard Larsen A/S, og det er her, plastaffaldet eller det kværnede/shreddede materiale regenereres til ny plast af høj kvalitet, der enten kan indgå som ny råvare og/eller som en erstatning for virgin plast i plastindustrien. Vi arbejder kontinuerligt med at sikre den højeste kvalitet i regenereringen, og vores granulat kan derfor konkurrere på lige fod med ny råvare (virgin plast).
Vi renser og blander den kværnede plast, samt tilsætter additiver, hvorefter plasten smeltefiltreres og pelleteres til ny råvare.
Vores 10 ekstruderingsanlæg med pelletering, afgasning /vakuum samt filtering garanterer stor fleksibilitet og kapacitet til såvel små og store ordrer, og vores snekker er konfigureret og demissioneret til forskellige plasttyper og størrelse fra 85-180 mm / 35-40 LD der garanterer optimal dispergering. Yderligere er der mulighed for tilsætning af hjælpestoffer samt indfarvning.
Regenering med forskellige filtersystemer. Der er stor efterspørgsel på at genanvende den mere udfordrende plast i højere kvalitet. Vi har et bredt udvalg af forskellige filtersystemer, som gør det muligt at forarbejde plast med en højere grad af forurening, end det hidtil har været teknologisk muligt. Vi har bl.a et af de automatiske filtre på en af vores ekstruderingslinier – Gneuss filteret som sørger for at forureningerne bliver fjernet fra plasten.
FINFORMALING
Finformaling er den proces, hvor plastgranulat neddeles, ved finknusning eller formaling, i møller til en partikelstørrelse, som ligner pulver. Pulveret anvendes typisk til rotationsstøbning, masterbatch-produktion eller compoundering.
For at kunne imødekomme de konstante øgede produktions- og kvalitetskrav til flowability, bulk densitet og partikelfordeling, har vi nogle af de mest opgraderede teknologier/måleudstyr for at opfylde disse krav.
Fremstillingen foregår i en pulvermølle, hvor materialet neddeles mellem to segmenter med meget fine knive. Der er 1.440 knive fordelt på 160 segmenter i vores fem segmentmøller.
Udover de fem segmentmøller har vi også to knivmøller der garanterer såvel kapacitet som fleksibilitet til formaling af diverse polymertyper.
Specialudviklet software. Hver mølle styres og reguleres med vores egen specialudviklet software baseret på nogle logaritmiske beregninger, som beregnes ud fra anlæggets/møllens aktuelle status.
Vi kan levere pulver i en finhed fra 2.500 – 500 µ. Vores gennemtestede koncept er udviklet fra praktisk erfaring til praktisk produktion gennem årtier. Det færdige pulver kan emballeres i octabin, bigbags, plast- eller papirsække efter kundens ønske.
AGGLOMERATOR / AGGLOMERERING
Agglomerator anlægget gør det muligt at oparbejde og genanvende plast, fortrinsvis folie typer, som før har indeholdt så meget fugt eller været så beskidt, at det har været umuligt at oparbejde til en høj kvalitet igen.
Agglomereringsteknikken er en kendt og afprøvet produktionsmetode. Med kombinationen af den eksisterende produktionsteknik og knowhow vil agglomeratoren medvirke til at øge mulighederne og ikke mindst mængderne for oparbejdning af plast til en så høj kvalitet, at den vil kunne genanvendes flere gange.
Slutproduktet fra denne produktion, agglomeratet, vil ofte blive processet yderligere i en ekstruder til granulat.